Terugblik aandelenlease-affaire in Radar

 

In januari 2020 bestaat TV-programma Radar 25 jaar. In een jubileumuitzending blikten zij terug op 25 jaar onrecht. Ook de aandelenlease-affaire kwam aan bod, met daarin het verhaal van mevrouw Dekkers. Zij verloor € 43.000,- van haar inleg en kwam met een restschuld te zitten. Dankzij inzet van Leaseproces krijgt zij 100% schadevergoeding! Hier heeft zij 14 jaar op moeten wachten.

Hieronder leest u een fragment van het artikel van Radar.

Aandelenlease-affaire

Tussen 1991 en 2003 zijn er in Nederland bijna 1 miljoen aandelenleasecontracten afgesloten met een waarde van 6,5 miljard euro. Met geleend geld wordt belegd en consumenten kregen prachtige rendementen voorgespiegeld. De beleggingsopbrengsten vielen vanwege de beurscrash vies tegen. Deelnemers werden ineens geconfronteerd met hoge restschulden in plaats van winsten. Een aantal bekende namen zijn: Sprintplan van Aegon-dochter Spaarbeleg, Fortis Groeivermogen, of de Winstverdriedubbelaar van Legio Lease / Dexia. 

Restschuld 5200 euro

Jolanda Dekkers kreeg in 2001 iemand van Spaar Select over de vloer. Een financieel tussenpersoon die haar adviseerde een deel van de overwaarde van haar woning te investeren in Legio Lease van Dexia. Na vijf jaar zou ze tussen de 10.000 en 20.000 euro winst behalen. In het slechtste geval zou ze quitte spelen. Maar in 2006 was haar inleg van 43.000 euro verdampt en zat ze zelfs met een restschuld van 5200 euro én een negatieve BKR-registratie. 

Geschaamd

Jolanda zegt: ‘Ik vond mezelf dom. Ik heb mij jarenlang geschaamd dat ik met Dexia in zee gegaan ben. Ik heb geen verstand van dit soort financiële producten, waarom heb ik dit ooit afgesloten?’ Jolanda is niet het enige slachtoffer van Dexia: 750.000 mensen sloten zo’n leasecontract af bij de marktleider in dit soort producten. Jolanda zegt dat Dexia een soort psychologische oorlogsvoering voert. ‘Ze traineren de afwikkeling al jaren en hopen dat mensen in zee gaan met hun lagere aanbod om een deel van de schuld weg te strepen, omdat ze het helemaal zat zijn of acuut geld nodig hebben.’

Duisenberg-regeling

In 2005 wordt de Duisenberg-regeling bedacht om een stortvloed aan rechtszaken te stoppen. 
Iedereen die akkoord gaat, heeft recht op kwijtschelding van twee derde van de restschuld. Ga je niet akkoord, dan moet je dat via een zogenoemde ‘opt-out’-verklaring kenbaar maken. Zo’n 23.000 klanten weigerden de regeling en blijven doorprocederen.

100% schadevergoeding

Jolanda ook. Zij heeft zich 14 jaar geleden aangesloten bij de claimstichting Leaseproces en die voert al jaren juridische procedures voor consumenten. Radar besteedde in 2016 aandacht aan een uitspraak van de Hoge Raad in twee Dexia-zaken.
Daaruit bleek dat klanten die via Spaar Select zo’n leasecontract hadden afgesloten, recht hadden op 100% schadevergoeding. De tussenpersoon had niet de juiste vergunningen om dit soort producten te verkopen. Alle gedupeerden kregen hun inleg terug, hun restschuld werd weggestreept en ze ontvingen de wettelijke rente over de hele periode. Een veel betere deal dan de Duisenberg-regeling.

Aandelenlease

Stef Smit, directeur van claimorganisatie ConsumentenClaim (waar Leaseproces ook onder valt), zegt dat 44.000 mensen met zo’n aandelenleasecontract zich bij hen heeft gemeld. Inmiddels is er voor 10.000 gedupeerden een schikking getroffen of is de zaak uitgeprocedeerd. De gemiddelde schade per contract is 16.000 euro en de gemiddelde klant had 2,3 contracten per persoon. Deze mensen hebben tussen de 20.000 en 30.000 euro extra gekregen bovenop de Duisenberg-regeling.

Leaseproces staat nu nog 34.000 consumenten bij met zo’n leasecontract. Zo’n 14.000 mensen met een Sprintplan van Aegon en 20.000 andere leaseconstructies zoals een Fortis Groeivermogen, Aegon Vliegwiel, LegioLease of de Winstverdriedubbelaar van Dexia. 

Stef Smit zegt: ‘We vertegenwoordigen 14.000 Sprintplan-gedupeerden met een gemiddelde schade van 13.000 euro per contract. Er zijn nog 106.000 mensen niet in actie gekomen. Mensen kunnen zich nu nog bij ons aansluiten. Op 11 februari 2020 doet de rechter uitspraak in de Sprintplan-zaak, dus mensen kunnen hier nog op mee liften.’ Mensen met een Fortis Groeivermogen kunnen nu al twee derde van hun restschuld en de wettelijke rente terugkrijgen, maar dan moeten ze zelf aan de bel trekken. Doe je dit niet, dan kun je naar je geld fluiten. De verzekeraar komt het niet vanzelf brengen. En op 24 april 2020 doet de Hoge Raad uitspraak in de Dexia-zaak en wordt duidelijk wie er compensatie krijgt.

Lees het hele artikel en bekijk de film met mevrouw Dekkers op de website van Radar.