Ik heb last van een BKR-registratie. Wat kan ik doen?

Een registratie bij het BKR kan ontzettend vervelend zijn als u bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten of een creditkaart wil aanvragen. Deze registratie is door Dexia gemeld bij het BKR omdat u de restschuld in het verleden niet (volledig) heeft voldaan.

Pas op: Hoewel Dexia op basis van de huidige rechtspraak weet dat zij geen (volledige) aanspraak kan maken op het betalen van de restschuld misbruikt zij deze BKR-registratie soms om cliënten akkoord te laten gaan met een zeer slechte schikking waarbij enkel de belofte wordt gedaan om de registratie te verwijderen (en u dus niets meer van uw inleg zal terugkrijgen). Ook zijn er andere organisaties die zogenaamd uw registratie kunnen verwijderen, trap hier niet in!

Bel naar 020-2109005 (lokaal tarief) of stuur een e-mail met in het onderwerp BKR-registratie en wij zullen samen met u de mogelijkheden bespreken. Zo kunnen wij werken aan een oplossing van uw registratie die een mogelijke vergoeding waar u recht op heeft niet in de weg staat.

Stichting BKR, oftewel Bureau Krediet Registratie houdt bij welke leningen en kredieten mensen hebben in Nederland. Ze verstrekken zelf geen kredieten, maar registreren informatie om een beeld te geven van iemands financiële situatie. Deze informatie kan worden geraadpleegd door financiële instellingen zoals banken en beslissend zijn bij de beoordeling van een kredietaanvraag. 

 

Een effectenleaseovereenkomst van Dexia was feitelijk een lening. Tijdens de looptijd van de overeenkomst stond u daarom geregistreerd. Als u aan het einde van de looptijd van de overeenkomst met Dexia geen geld terugkreeg, maar moest betalen, dan had u een restschuld. Als u de restschuld niet of slechts gedeeltelijk heeft betaald, kon dit leiden tot een A-codering.

 

Een A-codering bij het BKR geeft aan dat er een achterstand is in de betaling van een lening. Bij de aanvraag van een financiering kunt u hier last van ondervinden. Neem in dat geval contact met ons op.

Na een positief vonnis, schikking of betaling van de restschuld onder protest zal uw achterstandscodering worden aangepast in een herstelcodering. Deze codering blijft vijf jaar zichtbaar. Hieruit blijkt dat u geen achterstand meer heeft. Doorgaans levert een herstelcodering geen problemen op bij een kredietaanvraag.

De BKR-registratie kan enkel aangepast worden door het BKR zelf. Alleen Dexia kan een wijziging in de registratie aan BKR doorgeven. Zorgt de registratie voor problemen? Leaseproces kan u helpen door het verstrekken van een verklaring voor uw kredietverstrekker of voor u in gesprek te gaan met Dexia.

De registratie wordt aangepast na een vonnis van de rechtbank of na betaling onder protest van de restschuld. De registratie wordt dan aangepast naar een herstel (H) codering die doorgaans geen problemen veroorzaakt bij kredietverstrekkers. Het is belangrijk dat u contact met ons opneemt indien u overweegt de restschuld te betalen. De betaling moet namelijk onder protest en onder voorbehoud van alle rechten gebeuren zodat u nog aanspraak kunt maken op volledige terugbetaling.

Dexia is soms bereid de niet betaalde rechtschuld, open post, kwijt te schelden. Dit betekent echter dat u afstand van uw rechten doet en geen aanspraak meer kunt maken op een schadevergoeding. Neem daarom altijd contact met ons op wanneer u door Dexia wordt benaderd.

Na een positief vonnis, waarin is geoordeeld dat de restschuld niet meer hoeft te worden voldaan, wordt de BKR-registratie aangepast naar een herstel (H) codering. Deze codering blijft vijf jaar zichtbaar. Hieruit blijkt dat u geen achterstand meer heeft. Doorgaans levert een herstelcodering geen problemen op bij een kredietaanvraag.

Neem contact met ons op via 020-2109005 (lokaal tarief) of stuur een e-mail met als onderwerp ‘BKR-registratie’. Wij staan klaar om u te informeren en te adviseren over de beste stappen voor uw situatie. Wees alert op acties van Dexia en neem altijd contact met ons op voordat u beslissingen neemt.

Honderdduizenden mensen sloten rond 2000 aandelenleasecontracten af met een waarde van miljarden euro’s bij de Belgische bank Dexia. Mensen dachten dat ze spaarden, maar in feite leenden ze geld waar Dexia mee belegde. Hierdoor bleven veel klanten met een grote restschuld achter en daardoor ook met een BKR-registratie.

Die registratie hebben duizenden gedupeerden anno 2023 nog steeds. Dexia biedt sommige aandelenlease-gedupeerden een bedenkelijke schikking aan: gedupeerden kunnen van hun BKR-registratie afkomen als ze beloven niet te procederen over de duizenden euro’s waar ze mogelijk recht op hebben. Klanten voelen druk om te schikken omdat BKR-registraties het moeilijk maken om bijvoorbeeld een hypotheek of leaseauto te krijgen. Mag Dexia dit wel doen? En welke rol speelt het BKR hierin? Die vragen wil Radar graag beantwoord zien. 

Heeft u een andere vraag? Klik dan hier.